anis zainudin♥: February 2013
Home Tutorial tips ex banner

27 February 2013

wordless wednesday # nasihat



kan ? :)

klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

Zivilia Band- Aishiteru 2



Lirik

Bila cinta tak terbalas
Janji hanya tinggal janji
Sakit hati yang ku rasa

Sekian lama ku menunggu
Saat-saat bersamamu
Dan kini aku kembali

Siksa menanggung rindu
Semua sia-sia

Aishiteru bukti cinta untukmu
Namun yang ku beri tak pernah kau hargai
Demi cinta kita ku korbankan segalanya
Semua yang kita lewati selalu ada dalam ingatan

Cinta memang penuh misteri
Tiada yang tahu akhirnya
Seperti yang aku rasakan

Selalu ingin di dekatmu
Dan buat engkau tersenyum
Namun tangis yang ku dapat

Siksa menanggung rindu
Semua sia-sia

Ai ai aishiteru bukti cinta untukmu
Namun yang ku beri tak pernah kau hargai lagi
Demi cinta kita ku korbankan segalanya
Semua yang kita lewati selalu ada dalam ingatan
Aishiteru

Jiwa ini tlah pergi bersama semua kenangan
Hampa hidup di dalam luka

Ai ai aishiteru bukti cinta untukmu
Namun yang ku beri tak pernah kau hargai lagi
Demi cinta kita ku korbankan segalanya
Semua yang kita lewati selalu ada dalam ingatan

klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

24 February 2013

Casio Baby- G ♥♥♥



lawa gle siot jam niey :D

selamat malam :)  tgok jam casio tu?..lawa tak?..lawa kan..anis da lme berkenan ngn jam tu..tp blom ckup duit lagi nk bli..RM 300 kot..mne nak cekau tu..alahai..*kalau ade duit da lame aku beli kau la*


kbye :)



klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

20 February 2013

Wordless wednesday #


sumber : fb

kan ? :)



klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

17 February 2013

Tips Cantikkan/licinkan kulit wajah dengan mudah



selamat petang :) hari niey nak kongsi tips untuk meng-omeykan lagi kulit wajah korang *rosak bahase*hehe..anis dapat tips niey drpd nenek anis..kire nye petua org dlu2 la kot..tp anis pown da try..klit mke rase mcm lembut sket..hehe..caranye mudah sgt..tak byk bahan pown..gne tepung beras je kot..
caranya:
korang ambik tepung beras pastu campurkan dengan sedikit air dan gaulkan sehingga sebati *macam nak buat kuih pulak..haha..*pastu letak la kat mke korang sebelum tdo*takkan nak pakai time ptg2 kot..hehe* lepas tu korang msti rase klit mke korang mcm lembut sket..dan omey angat2 au*ayat gedik mntk penyepak*haha..
selamat mencube ye! :)
klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

16 February 2013

Perli tapi macam betol je..haha :D


sumber : fb

selamat tengah hari :) td anis online fb dan terjumpe gmbr niey..haha..klakar..mcm memerli je..tp mmg btol pown..anis bdk meki(mekanikal)..mmg kalau dpt pointer 3.0 tu da rse lega gler kot..lulus sume subjek mmg bersyukur sgt2..sbb subjek sume ssah2 kot..

nota purple :takde bende yg senang kan dlm blajar niey ?. :)

klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

15 February 2013

nak kurangkan rambut gugur tak?

*gambar tersebut telah diambil di dalam bilik air*haha


selamat petang :) rambut korang gugur tak?..kalau gugur mcm rmbut anis *akibat selalu makan megi time kat poli niey* korang boleh gne syampu herba magic po niey..mmg berkesan..anis lepas gne syampu niey..rmbut da kurang gugur da..dengan penggunaan kerap*ayat biase kat botol syampu* tapi jgn slh faham plak..anis bkn menjual produk tersebut*ayat skema* anis just nak kongsi pengalaman je..tak salah kan?..sharing is caring right?..hehe..harga dye RM12.90 sebotol..200ml..

selamat mencube! :)



klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

13 February 2013

wordless wednesday # Petua mengurangkan nafsu membeli pakaian mahal :D

terjumpe gmbr niey kat fb..haha..btol gak kan?..haha..
sumber : FB :)
klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

12 February 2013

Jom belajar bahasa kelantan |kecek klate :D

selamat petang ! anis takde idea la nk update blog ape kate kalau anis ajar korang bhasa kelantan..nak blaja tak?..tak nak?.hok alohh..haha..tak nak duk diam2..haha..sape nak blaja jom! tambah ilmu korang kan :D
kredit to : SINI
Perkataan yang berakhir dengan an, am, ang biasanya akan disebut /e/.
 Contohnya:
  • Jangan - Jange
  • Ayam - Aye
  • Pisang - Pise
Perkataan yang berakhir dengan ‘a’,'o’,'e’ biasanya akan diganti dengan ‘o’ /e/  ( tapi bergantung pada perkataan jugak..tak semua la)
  • Buka - Buko
  • Baka - Bako
  • Bukan -    Buke
  • Tidak Mahu - Tok Se
  • Tidak Kisah - Tok caro
  • Selalu - Sokmo
Bunga Bahasa
  • Yak! -Opocot!/Opps!
  • Deh? -Ok? (Biasanya untuk memohon restu atau persetujuan.)
  • Gak -Habis tu…/Jadi…
  • Pah? -Habis tu…/Jadi… (Lebih kurang Gak.)
  • Ho (Bunyi naik ke hidung.) -Ya lah…
  • Dock? -Bukan?/Betul tak? (Persoalan.)
  • Lamoke… -Nantikan…

Kata Penguat Dalam Bahasa Kelantan
  • Putih ssueh/ssembo -Sangat putih
  • Hite llege -Sangat hitam
  • Biru kketu -Sangat biru
  • Kuning nnehe - Sangat kuning
  • Menghoh mmeghe -Sangat merah
  • Gelak gelemak -Sangat gelap
Kata Penguat Berdasarkan Rasa
  • Manis lleting -Sangat manis
  • Masing ppeghak -Sangat masin
  • Pahit llepe -Sangat pahit
  • Mase ppughik -Sangat masam
  • Tawa eber -Sangat tawar
  • Sejuk ssenyek -Sangat sejuk
  • Panah lletong -Sangat panas
Kata Penguat Sifat-Sifat Lain
  • Kenye bbonyah - Sangat kenyang
  • Come llote - Sangat cantik
  • Gemuk ddebok/mmetong - Sangat gemuk
  • Busuk bbanga -Sangat busuk
  • Hapok kohong - Sangat hapak
  • Nnakut apah -Penakut sangat
  • Ceghoh jeghiloh/bbole -Sangat terang/cerah
  • Jatuh ddebok -Jatuh sangat kuat
  • Kuca bagha/hanya -Sangat bercelaru
  • Kuca bagha/hanya -Sangat bercelaru
  • Kemah keming -Sangat kemas/utuh
  • Keghah kkekong -Sangat keras
  • Ketar gegar -Sangat menggeletar
  • Kube lanaa/lembe -Sangat berselerak
  • Lembak wak -Sangat lembab
  • Lembik ddedek -Sangat lembik
  • Licin wink -Sangat licin
  • Nnakuk apah -Sangat penakut
  • Mudoh mmesek -Sangat mudah
  • Senyak kkote/ttupah -Sangat senyap/sunyi
  • Balik kuwe -Sangat tunggang-langgang
  • Bedooh lalu -Teramat/terlampau sangat
  • Bekok ccobong -Sangat bengkak
  • Betul seling -Sangat lurus
  • Buleh bedooh -Molek benar/boleh sangat2
  • Cah ligah -Sangat aktif/cergas
  • Cair llole - Sangat cair
  • Gitu-mo -Yang teramat sangat/sampai macam tu sekali
Istilah yang biasa menjadi salah faham
  • Selalu -Terus -Contoh: Wak selalu = buat terus
  • Rajin -Pernah -Contoh: Rajin gi = Pernah pergi
  • Buje -Bujang -Masih belum berumah tangga dan teruna atau dara (Kelantan = nama lain bagi janda)
  • Kote -Kontang -Contoh: Nyo kote = Kelapa tiada air
  • Ppatak -Dasar/Paling bawah -Contoh: Patat sungai = Dasar sungai ; sering disalah anggap sebagai mencarut
  • Tuak -Nira Air nira kelapa ~ minuman yang tidak mabuk
  • Sia Sembuh -Kedengaran seperti sial (celaka) / siar (sebar/siaran) Contoh : Luko ambo nok sia doh
  • Ttino -Perempuan -Sering disalah anggap sebagai betina (jalang)
Himpunan Perkataan Bahasa Kelantan
  • Supik -Plastik
  • Supik Gelenyar/supik rhokrhak -Plastik nipis (yg mengeluarkan bunyi bising)
  • Buah topoh -Buah epal (apple)
  • Mokte -Rambutan
  • Kuddo -Bangku kecil
  • Mejo -Meja
  • Telepong -Telefon
  • Ngacik kuku -Pengetip kuku
  • Bata -Bantal
  • Kippah -Kipas
  • Lembek -Tilam
  • Mmaghi -Almari
  • Nnyapuh -Penyapu
  • Bledi -Baldi
  • Kussi -Kerusi
  • Ghata -Rantai
  • Cicing -Cincin
  • Jubo -Punggung
  • Deggho -Bendera
  • Roba -Pemadam
  • Kaley -Pensil
  • Skeil -Pembaris
  • Ghok -Semak samun/belukar *ada maksud lain iaitu larat*

Bahasa Kelantan ~ Binatang
  • Ike -Ikan
  • Ike Kkhonge -Ikan cencaru
  • Beghuk -Beruk
  • Monyek -Monyet
  • Kugho -Kura-kura
  • Gajoh -Gajah
  • Bughong -Burong
  • Kkatu -Kekatu
  • Labbo -Labah-labah
  • Llabi -Labi-labi
  • Lalak -Lalat
  • Ghima -Harimau
  • Singo -Singa
  • Lipah -Lipas
  • Ghammo -Rama-rama
  • Semuk -Semut
  • Kuba -Kerbau
  • Lipe -     -Lipan
  • Cicok-  -Cicak
  • Blale -Belalang
  • Kudo -Kuda
  • Gilling -Tenggiling
  • Pok kor -Mengkarung
  • Ttuyup -Pepatung

Bahasa Kelantan ~ Sifat/Perbuatan
  • Koho -Perlahan
  • Nneting -Melantun
  • Dek Pong Gak Eh -Kalau ya pun..
  • Klikpah-klikpah -Terpinga-pinga
  • Tepoh -Langgar
  • Tubik -Keluar
  • Hungga -Lari
  • Gelenyar,Gletah -Miang
  • Kuk/kok -/Ketuk
  • Njja -Tendang
  • Cakno -Hirau
  • Nyaknyo -Kesian
  • Bbaloh -Bergaduh
  • Ggaduh -Nak cepat
  • Debe -Berani
  • Bekwoh -Kenduri
  • Tohok -Buang
  • Rhukah -Panjat
  • Ghohok -Susah/payah
  • Bekeng -Garang
  • Maghoh -Marah
  • Suko -Gembira
  • Jeghik/tiyok -Menangis
  • Neppik -Menjerit
  • Gegey -Bising
  • Senyak -Diam/senyap
  • Tolo -Tolol
  • Ngepek/blebe -Membebel
  • Getek/etek -Juga
  • Belengas -Melekit
  • Bederat/noto -Jalan-jalan
  • Sugung/ttumuh -Jatuh tersemban
  • Serro -Rasa
  • Denung -Di sana
  • Ngekkoh -Aqiqah
  • Bakpo -Kenapa
  • Boktey -sebab
  • Ho -Ya
  • Kupik -Kedekut
  • Ngepong - Bodek
  • Sekum -serasi
  • Oyak -Bagitau
  • Kecek -Bercakap
  • Acu -Cuba
  • Naling/kenalin -Berdebar
  • Sek-geng -Kumpulan
  • Kelik -Balik
  • Ketit -Gigit
  • Piye -Musim
  • Punoh -Rosak
  • Jangok -Lawa/cantik
  • Bangat -Cepat sikit
  • Babei -Degil
  • Kehek -Muntahkan semula
  • Meppeh -Tak larat
  • Punoh jahne -Rosak teruk
  • Jjughuh -Baik/ikut cakap
  • Khenak -Usik/kacau
Bahasa Kelantan ~ Kiraan Duit
  • Pitih - Duit
  • Pitih skeleng -Duit syiling
  • Ghiya -Ringgit
  • Nyuco -Duit baki
  • Ppuloh seng -Sepuluh sen
  • Duo pleseng -Dua puluh sen
  • Tigo pleseng -Tiga puluh sen
  • Pat pleseng -Empat puluh sen
  • Samah -Lima puluh sen
  • Seghia -Seringgit
  • Duo ghiya -Dua ringgit
  • Limo ghiya -Lima ringgit
Bahasa Kelantan ~ Nama Diri
  • Ambo/kawe/sayo -Saya
  • Demo/awok -Awak
  • Aku -Aku
  • Mung -Engkau
  • Dio -Dia
  • Awe -Lelaki muda
  • Mek -Perempuan muda
  • Jjate -Lelaki
  • Ttino -Perempuan
  • Ayoh -Ayah
  • Mok -Emak
  • Anok -Anak
  • Mokcik -Makcik
  • Pokcik -Pakcik
  • Bini -Isteri
  • Tok llaki -Suami
  • Gu -Kawan baik
  • Saing -Kawan
  • Sek - Kumpulan
tu baru sikit..byk lagi sebenarnye..faham tak?..haha..msty tak faham kan..bhase klantan niey ssah sket..tp unik taw..hehe..

*I'm proud to be Kelantanese :D*

kredit dan sumber : SINI


klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

10 February 2013

Otak orang bercinta tidak stabil?


selamat malam :) otak orang bercinta tak stabil?..pendapat anis..ade la betul jugak kot..kalau anis emosi tak stabil..kdg2..hepi..kdg2 sedih..lumrah la kan..manusia biasa..kdg2 kalau da sygkan seseorg tu sgt2..kite akan mudah memaafkan dye walaupun sakit ati dengan dye..semua kukurangan dye kite akan terima..tu pendapat anis..pendapat korang?..

klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

08 February 2013

Ainan Tasneem- Kamu saja (Lirik)

video klip dye sweet sgt :)

Sayangku bagiku kau mempersona
kau sempurna kau terima aku seadanya
walaupun hidup tak selalunya indah
hariku indah kerna kamu selalu ada

Hanya kamu saja yang mampu membuat mimpiku indah
kamu saja yang mampu membuat tidur ku lena
kamu saja yang mampu membuat aku tertawa
kamu saja yang mampu membuat diriku gmbira

Tak pernah terlintas di hatiku ini
untuk curangi dan berpaling pada yang lain
namamu saja yang terukir di hati
kau menerangi diriku di kala ku sepi

Hanya kamu saja yang mampu membuatku terbang tinggi
kamu saja yang mampu membuatku slalu ceria
kamu saja yang mampu membuatku jatuh cinta
kamu saja yang mampu membuatku diriku bahagia


klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

06 February 2013

03 February 2013

02 February 2013

Tips cantik secara semulajadi



hai :) korang ape khabar hari niey?..sehat?..hehe..smlm anis blogwalking kat blog NIEY.. pastu jumpe la tips kecantikan semulajadi niey..credit to blog wany..macam menarik tips wany niey..cantik secara semulajadi tanpa make up..

1. cantik semulajadi
  • senyum .itulah awek muda yang semulajadi :)

2. dapatkan  kulit  kuning/cerah
  • korang kena ada asam jawa dan tepung jagung . korang campurkan asal jawa dengan tepung tadi tuh biar sebati . pasal banyak mana korang agak2 lah banyak mana korang nak . pastu korang lumurkan campuran tersebut kat kulit korang ( kat badan je) kalau dah rasa kering , baru basuh .

3. langsing semulajadi
  • senang tips nie . korang just minum air suam sebanyak 7kali sehari . jangan minum air sejuk kalau tanak perut korang buncit . perut korang akan sentiasa kempis dan langsing tanpa sebarang ubat . insyallah :)

4. perut kempis
  •  korang jangan makan berselang seli dengan air . korang minum air seteguk dahulu sebelum makan . masa minum better korang jangan minum eh , selepas makan , baru minum air pulak ok .


5. lembutkan rambut
  • korang buatkan air teh ( tanpe gula )  korang biarkan air teh tuh sehingga ia suam . masa nak mandi , korang mandikanlah rambut korang dengan air teh suam tuh . pastu bilaskan dengan air mandian biasa :)

6. dapatkan body shape ( perut )
  •  amal slepas tidur / sebelum mandi . korang baring diatas katil/tilam/mana2 lah . korang takupkan kedua tapak tangan korang then letak dibelakang kepala korang . pastu korang bangkit tubi sebanyak 13kali for better  *biar korang sangkutkan sedikit hujung kaki korang kat mana2 untuk proses memudahkan bangkit tubi* . tapi jangan runsing kalau selepas buat , korang rasa pening dan nak termuntah . sebab memang macam tu kalau tak biasa buat.

7. muluskan kulit muka
  • selepas korang buat air teh tuh , korang jangan buang ampas dia ! ia banyak menfaat . korang ambil ampas teh , korang gosokkan pada muka . for sure kulit muka korang sentiasa mulus .

8. lembutkan muka/hindar dpd jerawat
  • hanya mengguna timun , kulit muka korang akan sentiasa lembut/hindar dpd jerawat !
  • korang potong timun tuh , korang letak atas muka korang . buat macam pakai mask .
  • masker timun :)

9. haluskan/cantikkan wajah
  • ada madu ? bukan hanya dimakan , malah dijadikan bahan untuk mencantikkan muka .
  • okeyy . korang ambil madu . macam biasa , korang sapu kat raut muka korang . masker madu :)

10. haluskan wajah
  • korang ambil 4 buah carror dan 5 sendok madu . korang blender carrot dan campurkan dengan madu . thenn korang oleskan pada muka korang selama 10-15 minit . kemudian , bilas dengan air :)


11. segarkan muka dengan masker epal
  • Kupas sebuah apel besar lalu rebus apel agar apel menjadi lembut. setelah mendidih angkat dan bairkan ia sejuk sedikit , tambahkan madu sebanyak 5 sendok teh, aduk hingga benar-benar tercampur. pastu korang oleskan pada muka seperti masker :) bairkan selama 10minit ok . pastu bilas lah dengan air biasa .


12. segarkan rambut
  • korang campurkan 2 sendok madu dengan 3 sendok minyak zaitun . korang ramas kat kepala korang . bila sudah 10-15 minit , korang keringkan dengan tuala . bukan digosok, tapi ditepuk ok .

13. lebatkan/cantikkan rambut
  • korang ambil beberapa daun lidah buaya . korang buang daun ditepinya , then korang belah dua biar nampak lendirnya . korang basahkan rambut korang dengan air ( better hotter  water ) . korang usapkan lendir lidah buaya diatas rambut korang . picit kepala korang selama 15 minit , then korang bilas dengan air .

14. lebatkan bulu kening/bulu mata
  • ambil daun lidah buaya . belahkan daun tersebut sehingg lendirnya keluar . then , korang sapukan lendir tuh kat bulu kening dan bulu mata korang tau tau .

15. buang jeragat/mana2 kotoran pada muka
  • korang oleskan kulit pisang dari bawahnya ke raut muka korang . tunggu sehingga ia kering , pastu korang bilas dengan air .


16. hilangkan blackhead kat hidung
  • korang ambil putih telur . then korang celupkan sehelai tisu , rendam dalam putih telur tuh . tisu tuh korang buat lah bentuk sikit ( empat segi tepat ) . then , korang letakkan tisu yang bercampur dengan putih telur tadi letak atas hidung/muka korang . tunggu sehingga ia kering , baru bilas muka dengan air !

17. tips hilangkan kesan hitam bawah mata
  • korang potong sebiji timun tapi korang ambil dua potong je . thenn korang letak atas mata korang ( baring ) . korang boleh buat tips nih sambil korang menenangkan fikiran korang :)


18. tegangkan kulit muka
  • korang guna sebijik telur . ambil putih telur tuh . korang sapukan putihtelur tuh kat muka korang . memang lah agak 'sedap'  baunya , haha . tapi korang nak cantik tak nim ? ok . biarkan 20minit , then basuh muka korang dengan air bersih (:

19. lesung pipit
  •  korang ambil daun betik tua . then korang tumbuk daun tersebut sehinga lumat , biar keluar air dia . sedikit pun jadilah . pastu korang perahkan air dia sehingga daun betik jadi kering , thenn korang ambil ampas daun tuh . korang sapu kat mana2 tempat sekitar bibir yang korang nak . selamat mencuba ! (:

20. licinkan / merahkan bibir
  •  korang ambil merjerin dan sapukan pada bibir korang sebelum tidur ( better ) . senang kann ? tapi buat selalu lah kalau nak hasil yang terbaik 
21. licinkan bibir
  • korang ambil madu dan cilitkan pada bibir korang sebelum tidur . tu aje (:
tu antara tips yang anis dapat daripada blog wany. cantik secara semulajadi..ape2 pown..cantik tu datang dari hati..bak kate one direction.

Don't need make-up,
To cover up,
Being the way that you are is enough,
bile pulak one direction ckp cmtu?..dalam lirik lagu what makes you beautiful la..haha..

p/s : tips no 19 tu anis rase macam nak cube la..wany ckp dye da cbe dan menjadi! hehe..

sekali lagi kredit to :WANY



klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

01 February 2013

rilakkuma sangat comel!!

selamat malam..tak dapat tido la..update blog la kjap..hehe..td tgok gmbr rilakkuma yang sangat comel niey..da lame minat..sebab comel sangat! *excited pulak*
patung rilakkuma comel nye!

mouse pown ade..ala tomel2 :D

banyak giler patung rilekkuma..best nye kalau dapat satu*sape la nak bagi free kat kau anis oi* 


alolo..comel :))

best nye kalau dapat kumpul sume brg2 rilakkuma niey..sume comel2 je :)

sumber : mr google 

bye2 :D

klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

 
Thanks For Coming.All Right Reserved By Anis Zainudin.Basecode By Adam Faiz.Best view in Google Chrome