anis zainudin♥: April 2013
Home Tutorial tips ex banner

26 April 2013

Tutorial : Letak background dekat sidebar widget

salam jumaat :) hari ni anis nak buat tutorial letak background dekat sidebar widget macam dekat sidebar anis tu..tutorial ni request daripada cik gadis :)  blog dye comel gile kot >,< doodle dye buat comel2 :)
okay..ikut step2 ni ok? :)

1. Dashboard ----> Template----> Edit HTML (yang baru ni macam leceh sikit kan..kene tick satu2  =,= )
















anis tak brape mahir sangat gune edit HTML yang baru ni..tapi anis buat mcm ni..untuk search code..highlight je mne perkataan..pastu tekan Ctrl+ F..pastu dye akan keluar kotak kecil mcm ni kan ?


2. okay..dekat kotak kecil tu korang taip code ni okay :

sidebar h2 
jumpe tak ?..kalau template anis..gune code tu..kalau template korang..anis tak tahu la kan :)


3. okay kalau da jumpe, korang paste code ni..BAWAH code yang korang cari tadi :)

background:url(url background yang korang nak letak tu);
yang warna merah tu..tukar tau..dengan url background yang korang nak :)

4. okay..da siap ! simple kan ? jgn tukar teros save tau..preview dulu tau ! sebab takut error la..sebab anis tak ikut mane2 tutorial pun ni..anis buat sendiri..kalau tak jadi..makne nye..template korang tak gune code tu la kot.. :)

faham tak?..kalau tak siap..boleh tanye anis kat komen..atau PM kat fb ea..fb anis ade kat sidebar :)

maaf, kalau ade kukurangan..anis pun tak brape mahir lagi :)









Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

25 April 2013

Fakta-Fakta Tentang Wanita

hai ! anis jumpe ni kat fb..dan nak share dengan korang :)

Fakta-Fakta Tentang Wanita

1.Bila seorang wanita mengatakan dia sedang bersedih, tetapi dia tidak menitiskan airmata, itu bermakna dia sedang menangis di dalam hatinya.

2.Bila dia tidak menghiraukan kamu setelah kamu menyakiti hatinya, lebih baik kamu beri dia waktu untuk menenangkan hatinya sebelum kamu menegur dengan ucapan maaf.

3.Wanita susah untuk mencari sesuatu yang dia benci tentang orang yang paling dia sayangi (karena itu banyak wanita yang patah hati bila hubungannya putus di tengah jalan).

4.Jika seorang wanita jatuh cinta dengan seorang lelaki,lelaki itu akan sentiasa ada di pikirannya walaupun ketika itu dia sedang bersama dengan lelaki lain.

5.Bila lelaki yang dia cintai merenung tajam ke dalam matanya, dia akan cair seperti coklat!!

6.Wanita memang menyukai pujian tetapi selalu tidak tahu cara menerima pujian.

7.Jika kamu tidak suka dengan gadis yang menyukai kamu setengah mati, tolak cintanya dengan lembut, jangan berkasar dengannya karena ada satu semangat dalam diri wanita yang kamu tidak akan tahu bila dia telah membuat keputusan, dia akan melakukan apa saja.

8.Jika seorang gadis sedang menjauhkan diri darimu setelah kamu tolak cintanya, biarkan dia untuk seketika. Jika kamu masih ingin menganggap dia seorang kawan, cubalah tegur dia secara perlahan-lahan.

9.Wanita suka meluahkan apa yang mereka rasa. Muzik, puisi, lukisan dan tulisan adalah cara termudah mereka meluahkan isi hati mereka.

10.Jangan sesekali beritahu kepada perempuan tentang apa yang membuat mereka langsung merasa tidak berguna.

betol tak?..anis rse macam betol je..hehe..pendapat korang ? :)




Jana RM1,000 Sebulan Dari Rumah Melalui Internet
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

17 April 2013

Fakta Tentang Anak Kedua

hai ! sape kat sini anak kedua ?..yeay ! kite geng! anis pun anak kedua..haha..

anis ade terbace kat fb tadi fakta tentang anak kedua..jom2 tengok betol tak :D

ANAK MANJA EMAK ?
sebab apa-apa pun mesti dia akan diutamakan oleh ibu. 

ANAK DEGIL
Anak kedua dikatakan lebih
degil, keras kepala dan tidak mendengar kata. semua dia aje yg betul.dlm ramai-ramai adik beradik dia aje yg KETEGAQ.kemahuan dia
kuat.kalau buat sesuatu sungguh-sungguh.kalau tak nak tu, tak nak lah
jawabnya, boleh dipujuk tapi
selalunya tak berapa jalan.

TAK PANDAI PUJUK
memang anak no 2 ni dia tak
pandai pujuk makwe or pakwe dia. (ciannn)

BERCINTA
dia kalau bercinta, sangat setia.sanggup berkorban. :D

HITAM / PUTIH
Apa yg dikatakan semua dipegang.kalau
hitam, hitam lah kalau putih, putih lah.degil tak boleh toleransi.

HATI
Anak no 2 ni juga nampak aje
keras.tp hati dia lembut.SATU lagi pe'el dia.dia tak boleh ditegur.

BERDIKARI
Very independent.memang betul.tp kalau terlebih
independent pun payah.mudah bergaul.very take care.

ARAHAN
Anak no 2 ni juga dia payah nk terima arahan.dia lebih suka buat hal sendiri pendek kata tak boleh kerja ngan orang.

PEMAAF & CARING
tidak dinafikan anak no 2 ni pun
pemaaf dan caring.TAPI awas jangan bagi diorang marah kalau diorang marah faham saje lah.

PAKAIAN
Nak semua up to date.semua nak kemas.

acano? betol tak?..anis rase macam betol je..tak tahu la pulak bagi korang kan :D



Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

Wordless Wednesday # macam mana kalau macam ni?? :D


hahaha..macam mana kalau nama tu macam email?..tak boleh nak letak name same ngn orang lain?
haha..tak dapat bayangkan..klakar je :D


Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

16 April 2013

Jom belajar bahasa kelantan dengan anis :D (part 2)

hai ! anis takde idea nak update blog la..anis nak ajar korang cakap kelantan la..nak tak?..HAHA..dulu da penah ajar da..kalau belom bace boleh bace kat sini..penerangan lebih details kat entri tu..hari ni nak ajar bahasa kelantan yang simple2 je..HAHA :D
nak belajar tak murid2?..jom meh sini cikgu anis ajar.. *bajet macam cikgu je* HAHA :D
1. Agah = sombong
2. Aloh la = mengeluh
3. Bekok = bergurau
4. Bekwoh = kenduri,biasanya kenduri kawin
5. Bera = lari bertempiaran
6. Beso = biasa
7. Blana = banyak-kuantiti yg banyak
8. Blana-kokna = terlalu banyak
9. Blarok = berarak semasa majlis kawin
10. Bleber = berleter
11. Blengah = rasa tidak selesa-melekit
12. Blikat = bahagian belakang badan
13. Bojen = fesyen atau style rambut
14. Borak = semakin parah-sakit
15. Brehi = menyukai atau minat
16. Brembah = bergaduh- utk haiwan
17. Brona = membuat perangai-menangis
18. Brunga = berlari
19. Cakduh = mereka yg kurang kemas
20. Cakpuh-cakpuh = perbuatan melompat2
21. Cedung = bersawah
22. Cekak = larat
23. Cetong = gayung
24. Cok = cangkul
25. Cokek = mencucuk jari ke pinggan org lain
26. Cokoh = duduk
27. Colek = pencicah
28. Come-lote = terlalu cantik
29. Culah = liar,tidak jinak(haiwan)
30. Derak = keluar bersiar-siar
31. Dumoh = rumah
32. Ejas = memikat
33. Gege = bising
34. Glecoh = tergelincir
35. Glegaa = lantai
36. Gorek = pengasah pensel
37. Grentok = jambatan
38. Gubak = kedudukan yg terakhir
39. Hambak = mengejar
40. Hudoh-banga = sangat hodoh
41. Igak = tangkap
42. Itee-lege = terlalu hitam
43. Jelo = terlebih
44. Jenero = tertido
45. Jerik = menangis
46. Jet = perbuatan menendang
47. Jolo = betul
48. Jula = dahan pokok
49. Kalar = pensel warna
50. Kale = pensel
51. Kekoh = gigit
52. Kelik = balik
53. Kemah-kemim = ikatan yg terlalu ketat
54. Kerah-kejun = kaku
55. Khenak = membuat jahat
56. Kicik = membuang air besar tidak sengaja(sedikit)
57. Kore = sejenis alat utk memarut kelapa
58. Kube-lembe = berselerak
59. Kuca-bara = berselerak
60. Kura = menconteng
61. Lak’eh = tidak bermaya
62. Lorak = melakukan kerja kelam kabut(nak cepat)
63. Manis-letin = amat manis
64. Masem-purik = amat masam
65. Masin-perak = amat masin
66. Meroh-mere = merah padam
67. Meroh-nyalo = merah yg sgt terang
68. Meta = sekejap
69. Mokte = rambutan
70. Mongek = pembonceng motosikal
71. Mulo = masa lampau
72. Nacar = terlajak
73. Ngelik = mengelak dari sesuatu
74. Ngenkok = menyenkeh
75. Ngolek = gelecek bola
76. Nyetok = kejang
77. Pahit-lepe = terlalu pahit
78. Panah-cen-cen = amat panas(cuaca)
79. Parok = parah
80. Pekong = membaling sesuatu
81. Perik = serik
82. Pitih = duit
83. Prange = tempat letak ikan utk dibakar
84. Puteh-lepuk = amat putih
85. Ralik = berkhayal atau mengelamun
86. Rekngan-napun =ringan sangat
87. Repih = mematahkan
88. Royak = beritahu
89. Samah = 50 sen
90. Sengoti = betul-betul(tidak tipu)
91. Sokmo = selalu
92. Suloh = dahi yg luas
93. Sumbak = tertekan
94. Tawa-leba = tawar
95. Tebolah = cuai
96. Tiok = menangis
97. Tok rok = tidak larat
98. Trembe = benda yg tergantung tp tidak kemas spt baju
99. Tubik = keluar
100. Turik = sakit telinga akibat bunyi bising

faham tak murid2? kalau tak paham..boleh tanye cikgu ye..haha..bahasa kelantan ni susah sikit nak paham..tapi unik tau..i'm proud to be kelantanese :P


Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

13 April 2013

Kalau selalu mimpi seseorang,apa maknanya ?


hai ! selamat malam ..malam ke ?..pagi da kot..anis tak dapat tdo..lately memang susah nak tdo..tak tahu kenape..anis nak tanye ni..sekarang anis asyik mimpikan seseorang tu?..knape ea?..yup..memang orang yang anis mimpi tu..orang yang anis PERNAH sayang..tak tahu la sayang lagi ke tak..dalam proses nak lupekan dye..but lately asyik mimpi sal dye..adoi..nk tido pun tak senang asyik terbayang2 muke dye..tiap kali anis bangun tido..mesti anis rase berdebar2..Ya Allah..knape la aku mimpi sal dye lagi :( dye da lame tinggalkan aku..da lame buang aku :( 

APAKAH MAKSUD NYE?!  *muke stress* tadi anis try google..tapi..tak jumpe..sob3 :(

semoga malam ni anis tak mimpi sal dye da..i wish..


Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

12 April 2013

Pengalaman ngeri bile blog anis kena removed


hai !! rindu nye kat blog >,<  ade yang perasan tak blog anis hilang kjap? haha..semalam seharian anis tak dapat update blog..tahu tak kenape?..sebab blog anis kena removed..serius sedih gile..rase macam nak gugur jantung bile dapat tahu blog kena removed..haha :D *bakpe dok tahu jadi gitu..jeng kreng pale..dok tahu nok kate guane doh*
cerita dye macam ni..tengah anis duk syok2 duk blogwalking..tibe ble anis refresh page..google suh verify account..anis da pelik da..knape tibe2 jadi camni kan..pastu anis pun ikut la..verify guna sms..pastu da dapat log in blog anis balik..pastu ble log in jd cmni :
anis da cuak gile da..knape tibe2 jadi cmni kan?..pastu bile anis search kat google jadi cmni :
anis rse nak nangis tau tengok..knape tibe2 jadi cmni kan..anis da panik da..tak tahu nk buat cmne..anis online google plus..pastu tgok takde orang yang anis kenal tengah online..pastu anis online fb..anis tengok kak uzu  tengah online..pastu anis tanye kak uzu..pastu kak uzu bagi link tutorial kak shida..anis pun ikut la..anis hantar email mcm dalam tutorial tu..pastu bile anis cek pagi esok..takde feedback pun..sedih sgt :(

pastu anis chat ngn arol ..arol pun bagi link tutorial kat anis..anis ikut..tp tak jadi jugak..sedih sangat..hilang blog rse mcm hilang pakwe tau.. *kemain lagi bak kate arol * haha :D pastu rase da putus asa tau nk blogging..yela penat edit blog..main dgn coding sume..pastu tibe2 blog kena removed..tapi ramai yang bagi support..jangan putus asa blogging..pastu rase bersemangat balik..

seharian anis duk check email..takde pun jugak..pastu bile anis bukak blog tadi..alhamdullillah..da ade balik..serius hepi gler :D

thanks kat blogger yg sudi tlong anis dan bagi support kat anis..sayang korang lebih la >,<



Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

07 April 2013

Gwiyomi/kiyomi ? ape tu ?

hai :) selamat petang :) Gwiyomi/kiyomi ?..ape tu?..korang pernah dgr tak?..kalau bagi yg minat k-pop..msti korang tahu kan?..anis takde la minat sgt k-pop..tp anis suke dgr lagu kiyomi ni..sbb comel sgt tau >,< sebelum ni gangnam style..pastu harlem shake kan ?..sekarang ni pulak Gwiyomi/kiyomi pulak..
anis jumpe kat SINI maksud Gwiyomi ni
“Gwiyomi” translated into English means someone who is cute hence the new dance craze literally means “cute player”
kat wikipedia pulak
Gwiyomi Song or Kwiyomi Song (귀요미송) is the lead single from 귀요미송 (Re Title), a digital single by a South Korean indie singer Hari which describes the love of a girl and a boy.

cute sgt lagu ni >,<

gwiyomi/kiyomi dance ni femes atau jd trend lepas lagu tu femes :)



comel je diorg :)


anis bukan k-pop lover pun..saje nk share ngn korang :) tp anis suke dgr lagu Gwiyomi/kiyomi..sbb comel je.. :) 
sumber : SINI



till then,
bye :)
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

05 April 2013

04 April 2013

Tutorial | Letak Feed Dalam Blog


hai ! selamat petang :) hari ni anis nak buat tutor request drpd izyanyancinnamon..dye tnye cmne nk buat feed mcm kat blog anis tu..yg jom bace entri terbaru tu..
  • Dashboard--->Layout--->Add a gadget
  • pastu korang tekan yg macam ni 
  • jumpe tak? okay good :) pastu akan keluar satu paparan..korang msukkan je url blog korang.
  • pastu akan keluar macam ni kan :
Title : Letak pape je tajuk yg korang dan letak
Show item : brape item yg korang nk letak kat feed tu
  • last step..tekan save.. :)


jadi tak ? ce komen skit..hehe :) selamat mencube..okay la..anis nk balik da ni..bye2 :D






Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

03 April 2013

Wordless Wednesday # petunjuk istikharah



Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

Wordless Wednesday # Renungan bersama utk kaum hawa

untuk renungan bersama dan peringatan utk diri sendiri :)


Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

 
Thanks For Coming.All Right Reserved By Anis Zainudin.Basecode By Adam Faiz.Best view in Google Chrome