Tips cantik secara semulajadi | anis zainudin♥
Home Tutorial tips ex banner

02 February 2013

Tips cantik secara semulajadi



hai :) korang ape khabar hari niey?..sehat?..hehe..smlm anis blogwalking kat blog NIEY.. pastu jumpe la tips kecantikan semulajadi niey..credit to blog wany..macam menarik tips wany niey..cantik secara semulajadi tanpa make up..

1. cantik semulajadi
  • senyum .itulah awek muda yang semulajadi :)

2. dapatkan  kulit  kuning/cerah
  • korang kena ada asam jawa dan tepung jagung . korang campurkan asal jawa dengan tepung tadi tuh biar sebati . pasal banyak mana korang agak2 lah banyak mana korang nak . pastu korang lumurkan campuran tersebut kat kulit korang ( kat badan je) kalau dah rasa kering , baru basuh .

3. langsing semulajadi
  • senang tips nie . korang just minum air suam sebanyak 7kali sehari . jangan minum air sejuk kalau tanak perut korang buncit . perut korang akan sentiasa kempis dan langsing tanpa sebarang ubat . insyallah :)

4. perut kempis
  •  korang jangan makan berselang seli dengan air . korang minum air seteguk dahulu sebelum makan . masa minum better korang jangan minum eh , selepas makan , baru minum air pulak ok .


5. lembutkan rambut
  • korang buatkan air teh ( tanpe gula )  korang biarkan air teh tuh sehingga ia suam . masa nak mandi , korang mandikanlah rambut korang dengan air teh suam tuh . pastu bilaskan dengan air mandian biasa :)

6. dapatkan body shape ( perut )
  •  amal slepas tidur / sebelum mandi . korang baring diatas katil/tilam/mana2 lah . korang takupkan kedua tapak tangan korang then letak dibelakang kepala korang . pastu korang bangkit tubi sebanyak 13kali for better  *biar korang sangkutkan sedikit hujung kaki korang kat mana2 untuk proses memudahkan bangkit tubi* . tapi jangan runsing kalau selepas buat , korang rasa pening dan nak termuntah . sebab memang macam tu kalau tak biasa buat.

7. muluskan kulit muka
  • selepas korang buat air teh tuh , korang jangan buang ampas dia ! ia banyak menfaat . korang ambil ampas teh , korang gosokkan pada muka . for sure kulit muka korang sentiasa mulus .

8. lembutkan muka/hindar dpd jerawat
  • hanya mengguna timun , kulit muka korang akan sentiasa lembut/hindar dpd jerawat !
  • korang potong timun tuh , korang letak atas muka korang . buat macam pakai mask .
  • masker timun :)

9. haluskan/cantikkan wajah
  • ada madu ? bukan hanya dimakan , malah dijadikan bahan untuk mencantikkan muka .
  • okeyy . korang ambil madu . macam biasa , korang sapu kat raut muka korang . masker madu :)

10. haluskan wajah
  • korang ambil 4 buah carror dan 5 sendok madu . korang blender carrot dan campurkan dengan madu . thenn korang oleskan pada muka korang selama 10-15 minit . kemudian , bilas dengan air :)


11. segarkan muka dengan masker epal
  • Kupas sebuah apel besar lalu rebus apel agar apel menjadi lembut. setelah mendidih angkat dan bairkan ia sejuk sedikit , tambahkan madu sebanyak 5 sendok teh, aduk hingga benar-benar tercampur. pastu korang oleskan pada muka seperti masker :) bairkan selama 10minit ok . pastu bilas lah dengan air biasa .


12. segarkan rambut
  • korang campurkan 2 sendok madu dengan 3 sendok minyak zaitun . korang ramas kat kepala korang . bila sudah 10-15 minit , korang keringkan dengan tuala . bukan digosok, tapi ditepuk ok .

13. lebatkan/cantikkan rambut
  • korang ambil beberapa daun lidah buaya . korang buang daun ditepinya , then korang belah dua biar nampak lendirnya . korang basahkan rambut korang dengan air ( better hotter  water ) . korang usapkan lendir lidah buaya diatas rambut korang . picit kepala korang selama 15 minit , then korang bilas dengan air .

14. lebatkan bulu kening/bulu mata
  • ambil daun lidah buaya . belahkan daun tersebut sehingg lendirnya keluar . then , korang sapukan lendir tuh kat bulu kening dan bulu mata korang tau tau .

15. buang jeragat/mana2 kotoran pada muka
  • korang oleskan kulit pisang dari bawahnya ke raut muka korang . tunggu sehingga ia kering , pastu korang bilas dengan air .


16. hilangkan blackhead kat hidung
  • korang ambil putih telur . then korang celupkan sehelai tisu , rendam dalam putih telur tuh . tisu tuh korang buat lah bentuk sikit ( empat segi tepat ) . then , korang letakkan tisu yang bercampur dengan putih telur tadi letak atas hidung/muka korang . tunggu sehingga ia kering , baru bilas muka dengan air !

17. tips hilangkan kesan hitam bawah mata
  • korang potong sebiji timun tapi korang ambil dua potong je . thenn korang letak atas mata korang ( baring ) . korang boleh buat tips nih sambil korang menenangkan fikiran korang :)


18. tegangkan kulit muka
  • korang guna sebijik telur . ambil putih telur tuh . korang sapukan putihtelur tuh kat muka korang . memang lah agak 'sedap'  baunya , haha . tapi korang nak cantik tak nim ? ok . biarkan 20minit , then basuh muka korang dengan air bersih (:

19. lesung pipit
  •  korang ambil daun betik tua . then korang tumbuk daun tersebut sehinga lumat , biar keluar air dia . sedikit pun jadilah . pastu korang perahkan air dia sehingga daun betik jadi kering , thenn korang ambil ampas daun tuh . korang sapu kat mana2 tempat sekitar bibir yang korang nak . selamat mencuba ! (:

20. licinkan / merahkan bibir
  •  korang ambil merjerin dan sapukan pada bibir korang sebelum tidur ( better ) . senang kann ? tapi buat selalu lah kalau nak hasil yang terbaik 
21. licinkan bibir
  • korang ambil madu dan cilitkan pada bibir korang sebelum tidur . tu aje (:
tu antara tips yang anis dapat daripada blog wany. cantik secara semulajadi..ape2 pown..cantik tu datang dari hati..bak kate one direction.

Don't need make-up,
To cover up,
Being the way that you are is enough,
bile pulak one direction ckp cmtu?..dalam lirik lagu what makes you beautiful la..haha..

p/s : tips no 19 tu anis rase macam nak cube la..wany ckp dye da cbe dan menjadi! hehe..

sekali lagi kredit to :WANY



klik2..
Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

3 comments:

  1. petua yg bagus nie..selamat mencuba semua..:-)

    ReplyDelete
  2. salam.. blogwalking.. jemput la ke blog kite hugak..:) http://vitamindelight.blogspot.com/search/label/Petua%20Kecantikkan%20Artis

    ReplyDelete

hai :) thanks sebab sudi komen :)

 
Thanks For Coming.All Right Reserved By Anis Zainudin.Basecode By Adam Faiz.Best view in Google Chrome