Tutorial | scrollbar ada background image/gambar | anis zainudin♥
Home Tutorial tips ex banner

30 March 2013

Tutorial | scrollbar ada background image/gambar

hai :) mlm ni anis nk buat tutorial scrollbar ade background image atau gambar  request drpd.......... .*krik krik*  takde sape pun yg request sebenarnye..sje je nk buat..haha :D

live preview


  • Dashboard---> Template--->Edit HTML--->Tick Expand Widget Templates
  • Next, korang control+ F then, cari code ni 
/* Header
----------------------------------------------- */
jumpe tak? kalau tak jumpe..boleh try code ni pulak

/* Header and wraps
----------------------------------------------- */

  • jumpe tak? jumpe?..yeay ! hehe.. next korang copy code ni dan paste sblm code tadi :
::-webkit-scrollbar {
height:13px;
width: 13px;
background: #ff66cc;
}
::-webkit-scrollbar-thumb {
background-image:url(URL gambar/background image korang);
-moz-border-radius: 10px;
border-radius:10px;
}
merah : ketinggian scrollbar tu
purple: lebar scrollbar tu
hijau : warne background
oren : URL gambar/background image korang tu
biru : saiz corner bar
kuning : saiz corner bar


  • try preview dlu tau..tkot tak jadi..kalau takde error dan jadi baru save okay? :)
nota purple :anis rase maybe sesuai utk pengguna google chrome je kot..lain2 tak tahu :) selamat mencube !! :D





Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

4 comments:

  1. nice TUTO :D terima kasih share

    ReplyDelete
  2. aida baru prasan, blog anis berwajah baruu,
    makin cantik lahh, suka3 ^^
    siap ada bunga2 lagii dekat scroll bar.. ^^

    ReplyDelete

hai :) thanks sebab sudi komen :)

 
Thanks For Coming.All Right Reserved By Anis Zainudin.Basecode By Adam Faiz.Best view in Google Chrome