Tutorial : Letak background dekat sidebar widget | anis zainudin♥
Home Tutorial tips ex banner

26 April 2013

Tutorial : Letak background dekat sidebar widget

salam jumaat :) hari ni anis nak buat tutorial letak background dekat sidebar widget macam dekat sidebar anis tu..tutorial ni request daripada cik gadis :)  blog dye comel gile kot >,< doodle dye buat comel2 :)
okay..ikut step2 ni ok? :)

1. Dashboard ----> Template----> Edit HTML (yang baru ni macam leceh sikit kan..kene tick satu2  =,= )
















anis tak brape mahir sangat gune edit HTML yang baru ni..tapi anis buat mcm ni..untuk search code..highlight je mne perkataan..pastu tekan Ctrl+ F..pastu dye akan keluar kotak kecil mcm ni kan ?


2. okay..dekat kotak kecil tu korang taip code ni okay :

sidebar h2 
jumpe tak ?..kalau template anis..gune code tu..kalau template korang..anis tak tahu la kan :)


3. okay kalau da jumpe, korang paste code ni..BAWAH code yang korang cari tadi :)

background:url(url background yang korang nak letak tu);
yang warna merah tu..tukar tau..dengan url background yang korang nak :)

4. okay..da siap ! simple kan ? jgn tukar teros save tau..preview dulu tau ! sebab takut error la..sebab anis tak ikut mane2 tutorial pun ni..anis buat sendiri..kalau tak jadi..makne nye..template korang tak gune code tu la kot.. :)

faham tak?..kalau tak siap..boleh tanye anis kat komen..atau PM kat fb ea..fb anis ade kat sidebar :)

maaf, kalau ade kukurangan..anis pun tak brape mahir lagi :)









Terima kasih sebab sudi baca entri Anis..komen kalau sudi :)

4 comments:

  1. tutorial yang bagus...thanks for sharng dear
    jemput singgah
    http://kisahsidairy.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. nice tuto ! nanti dina nak try .

    ReplyDelete

hai :) thanks sebab sudi komen :)

 
Thanks For Coming.All Right Reserved By Anis Zainudin.Basecode By Adam Faiz.Best view in Google Chrome